Wat is een Sjamaan ?

 

Sjamanen zijn terug te vinden in alle natuurvolken tradities waarbij de sjamaan als het medium functioneert tussen de goden, voorouders en de levenden op aarde.

De sjamaan zorgt voor de balans in de stam, is de dokter en adviseur bij allerlei aangelegenheden. Door zijn grondige kennis en vaak langdurige training heeft hij geleerd onder druk "cool" te blijven. Dus hij houdt zich bezig met de balans in de stam, de leefomgeving en eventuele conflicten met naburige stammen, danwel oorlogsdreiging. Wat de sjamaan of sjamanka ook doet het belang van de stam staat altijd voorop.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Big Bear

 

 

 

 

 

 

Hoe wordt je Sjamaan ?

 

 

De geboorte van een sjamaan kondigt zich vaak lang van te voren aan middels dromen die de ouderen van de stam krijgen, daar deze deels de verantwoordelijkheid dragen voor de stam. De nieuweling of sjamaan in spe krijgt gedurende zijn leven de nodige ervaringen en proeven die hij of zij moet afleggen. Een van de meest onbegrepen ervaringen is de sjamanische dood. De aspirant moet uitvinden en realiseren dat er niets is wat dood kan zijn.

Er is alleen Leven of ZIJN. Zo kan je in een ervaring door een dier worden opgegeten en vervolgens weer in elkaar gezet worden.

Verder bepaald de specifieke traditie van de stam hoe de sjamaan getraind wordt.

Vandaag de dag zijn de tradities bezig zich te herstellen van de klappen van de afgelopen twee eeuwen en is het sjamanisme weer in zwang. Er zijn ook vandaag moderne opleidingen die het beste proberen te geven vandat wat aan kennis voorhanden zijn.

Zo is eer school voor Sjamanisme in Belgie. Ook in Nederland zijn er scholen en opleidingen. Een goed voorbeeld is het instituut Mirre te Valthe waar sjamanisme en de tradities levend worden

gehouden.

 

 

De talenten van de Sjamaan

 

In de eerste plaats is de sjamaan een goed getraint medium wat zich in verbinding stelt met de goden of de voorouders. De meeste sjamanen zijn in staat bewust hun lichaam te verlaten en zijn een trancemedium (in staat hun lichaam door een overledene of entiteitte laten overnemen). Velen zijn daarnaast helderziend, helderhorend, heldervoelend, helderuikend en hederproevend.

Ook beschikken ze over genezende gaven.

Enige sjamane beschikken ook nog eens over een PK arsenaal.

PK wil zeggen Pschychokinetische vermogens of krachten.

Deze laatste hebben echt temaken met het veranderen van weersomstandigheden, en het beinvloeden van tijd.

Over laatste wordt vaak lachwekkend gedaan maar er is meer dan aleen de verhalen. Zo is bekend van een Apache Chief Geronimo dat die de weersomsatndigheden kon beinvloeden en zelfs het opgaan van de zon kon vertragen zodat zijn volk zich uit de voeten kon maken voor de naderende vijand. Ook CRB heefthet een en ander gedemonstreerd en liet de regen stoppen en de donder uit het niets komen na deelnemers gewaarschuwd te hebben wat zou volgen.

 

 

Bekende Sjamanen

 

Enige bekende sjamanen waren ookchief van de stam zoals Geronimo van de Apaches, Sitting Bull, Red Cloud.

In Nederland zijn Chief Dancing Thunder en Daan van Kampenhout

die veel hebben betekend voor het Sjamanisme.

Een andere voorloperdie niet gemist kan worden in dit lijstje is de bekende pargnosten mijn mening sjamaan Andree Groote die veel gedaan heeft met het destijds bekende programma

"Het Zwarte Gat"